راهنمای شرکت در مزایده
نحوه شرکت در مزایده
به طور کلی مزایده به معنای در معرض فروش گذاشتن چیزی است به نحوی که هر خریداری که قیمت بیشتری را پیشنهاد کرد، کالا به وی فروخته شود و از منظر حقوقی نیز نوعی از معامله و فروش اموال منقول و غیر منقول شخصیت حقوقی یا حقیقی اطلاق میشود که با ساز و کاری حقوقی و شرایطی مطابق قانون به مرحله اجرا میرسد.
گفتنی است که مزایده یکی از روش های انعقاد پیمانهای اداری مبتنی بر رقابت نیز محسوب میشود
چه اصطلاحاتی در مزایده کاربرده دارد؟
فروشنده: در مزایده فروشنده به شخصی اطلاق میشود که کالای خود را جهت فروش به صورت فوری یا مزایده معرفی نموده و به خریداران عرضه مینماید.
خریدار: شخصی اعم از حقیقی یا حقوقی که در مزایده بالاترین قیمت را جهت خرید کالا پیشنهاد داده و یا اعلام میکند که تمایل دارد کالای عرضه شده جهت فروش را خریداری کند.
قیمت پایه: حداقل قیمتی است که فروشنده حاضر است کالای خود را به آن قیمت بفروشد و در ابتدای مزایده اعلام میکند که این قیمت معمولا توسط کارشناس رسمی تعیین میشود.
قیمت پیشنهادی: قیمتی است که خریدار به عنوان حداکثر قیمتی که حاضر است برای کالا بپردازد اعلام میکند.
فروش کالا: در واقع به معنای توافق فروشنده و خریدار جهت معامله کالا به قیمت فروش فروش کالا گفته میشود.
قیمت فروش: فروش فوری همان قیمتی است که فروشنده از ابتدا به عنوان قیمت کالا اعلام نموده است، اما در مزایده برابر است با مبلغی معادل بالاترین قیمت قبل از مبلغ پیشنهادی برنده مزایده به اضافه مقدار پله افزایش.
انواع مزایده
مزایده خصوصی: در این نوع مزایده پیشنهاد دهندگان قیمت مخفی پیشنهاد میدهند و در پایان زمان برگزاری هر کسی که بالاترین قیمت را پیشنهاد داده باشد، بهعنوان برنده مزایده بینام اعلام میگردد.
مزایده عمومی: نقطه مقابل مزایده خصوصی، مزایده عمومی قرار دارد که پیشنهاد دهندگان بالاترین قیمت مشخص میباشند و مزایده صرفا برای یک قشر بهخصوصی تشکیل نشده بلکه عموم مردم می تواند در آن مشارکت داشته باشند.
شیوه اجرای مزایده چگونه است؟
روشهای متفاوتی برای دعوت از عموم برای شرکت در مزایده وجود دارد. بدیهی ترین راه ممکن درج آگهی مزایده با ذکر اقلام و کالاهای مورد مزایده گذاشته در روزنامههای کثیرالانتشار و جراید محلی می باشد. در همین رابطه ماده ۱۱۸ قانون اجرای احکام مدنی مقرر داشته که آگهی فروش باید در یکی از روزنامههای محلی یک نوبت منتشر گردد. حتی در برخی از مزایدات ممکن است مزایده گذار آگهی را در معابر پر تردد از قبیل مترو، ایستگاه های اتوبوس و شوارع شلوغ شهر بر روی دیوار درج کند.
راه دیگر انتشار از طریق فضای مجازی و کانال های اجتماعی میباشد که در حال حاضر این روش با اقبال قابل توجهی روبه رو بوده است. در خصوص مزایده اموال محکوم علیه(فرض مثال مزایده اموال زوج به منظور پرداخت دیون، مهریه یا نفقه زوجه)،
علاوه بر دعوت عموم، محکمه صالح طرفین دعوی محکوم له و محکوم علیه را از طریق ارسال ابلاغیه به جلسه برگزاری مزایده با ذکر تاریخ، ساعت و محل برگزاری دعوت مینماید
چگونه برنده مزایدات باشیم؟
اگر قصد شرکت در مزایده را دارید، علاوه بر آگاهی از اینکه مزایده چیست و شرایط آن به چه صورت است، باید نسبت به شرکت در مزایدات نیز آگاهی داشته باشید. وجود یک فرد کار بلد و مجرب در هر فعالیتی، راه موفقیت را هموار و امکان موفقیت را بالاتر خواهد برد. پیشنهاد میکنیم از طریق مشاوره تلفنی حقوقی کارمنتو که آسانترین راه ارتباط با متخصصین محسوب میشود، راهنماییهای لازم را در خصوص فنون برنده شدن در مزایدات، دریافت نمایید.
برای برنده شدن در مزایدات نیز آگاهی شرط اول است. اما اگر بخواهیم به تکنیکهایی برای برنده شدن در مزایدات اشاره کنیم، میتوان گفت مرحله اول در پیشی گرفتن از رقبای شرکت کننده در مزایده، آگاهی از زمان برگزاری مزایدات است. همانطور که میدانید امروزه تمامی پروژههای پر سود از طریق برگزاری مزایده، مناقصه و استعلام برگزار می شود. پس اگر میخواهید این پروژهها را از دست ندهید، حتما باید حواستان به مزایدات و استعلامهای درحال برگزاری باشد.
مرحله دوم برای برنده شدن در مزایدات، کسب اطلاعات صحیح و کامل در خصوص هر معامله کاری است. اطلاعاتی نظیر محل برگزاری، مدت مقرر برای اعلام آمادگی و یا میزان مبلغ تضمین شرکت در این پروژهها و… . این موارد به شما کمک خواهد کرد تا با سنجیدن شرایط خود، تصمیم درستی برای شرکت کردن در این پروژهها بگیرید.
مرحله بعد، شناسایی شرایط شرکت در مزایده مورد نظر است. چرا که هر مزایده ای، شرایط خاص خود را دارد. شرایطی که قبلا توسط مزایده گزار تعیین گردیده است.
قدم بعدی جمع آوری سریع و با دقت مدارک مورد نیاز و تحویل به موقع آن به مزایده گزار است.
بسیاری از کسانی که به عنوان رقیب شما در مزایده شرکت میکنند، به دلیل غفلت از همین مرحله و دیر رساندن مدارک، از دور رقابت حذف می شوند. باید بدانید اغلب مناقصات و مزایدات تمدید نمیشوند و امکان تصحیح مدارک و یا ارائه مدارک به طور کامل وجود نخواهد داشت. در نهایت، شما کارتان را انجام داده اید و حالا باید منتظر باشید تا نتایج اعلام شود. معمولا برای هر پروژه سه برنده اعلام میشود که در ابتدا از برنده شماره یک برای انجام ادامه روند معامله دعوت می شود اما اگر برنده اول پاسخگویی مناسب نداشته باشد، به سراغ برنده دوم و بعد از آن برنده سوم می روند.
۱-هدف از برگزاری مزایده ،فروش عادلانه اقلام اعم از نو ومستعمل به مصرف کننده با رعایت صرفه وصلاح سازمان مزایده گزار واجرای مقررات مربوطه است لذا شرکت کنندگان از ایجاد رقابت کاذب وجو ناسالم با ارائه قیمت های نامتعارف پرهیز کنند.
۲-قوانین ومقررات مزایده برای فروشنده وخریدار تعریف شده و رعایت آن الزامی است. مجریان مزایده خدمتگزار شما در اجرای هرچه مطلوب تر امر مزایده با محوریت تامین حقوق واقعی طرفین هستند.
۳-خریدار بایستی اهلیت قانونی داشته باشد و درصورت عدم احراز صلاحیت قانونی خرید وتملک ،علاوه برفسخ قرارداد ،کلیه خسارات ناشی ازعدم اجرای قرارداد از خریدار اخذ خواهدشد.خریدار موظف است قبل از خرید وامضای قرارداداز شرایط مزایده باخبرشده و در صورت وجود ابهام از مسئولین امر کسب تکلیف کند.
۴-قبل از زمان برگزاری مزایده، کلیه شرکت کنندگان طی دو روز بازدید مختارند ضمن بازدید کامل از اقلام و کالاهای چینش شده حتی الامکان بررسی های لازم پیرامون شرایط عمومی و ارزش واقعی یا تخمین مقدار اجناس کپه ای و گروهی را بصورت کامل انجام و سپس با احتساب جمیع شرایط، قیمت پیشنهادی ارائه دهند. تبصره مهم :شرکت کنندگان و خریداران محترم با اختیار خود وتصمیم قبلی نسبت به خرید اقدام می کنند. لذا پس از عقد قرارداد اظهاراتی مانند : در محاسبه اشتباه کردم ،،جوگیرشدم ،،به اصرار فلانی یا شرکاء پیشنهاد داده ام ،،برای دیگری خریدکرده ام و اکنون نمی خواهم،، قابل استماع واقدام نیست.
۵-رؤیت موردمعامله به معنای وقوف کامل از مشخصات و مختصات آن است و خریدار با امضاء قرارداد حق هرگونه اعتراض را از خود سلب می کند.
۶-متقاضیان مزایده کتبی می بایست در ایام بازدید نسبت به دریافت پاکت شرکت در مزایده اقدام و سپرده مورد نظر را بصورت چک بانکی در وجه خود تهیه و همراه با فرم تکمیل شده به فروشنده تحویل دهند.
تبصره : سپرده هایی که برای آهن آلات کپه ای یا کیلویی و اقلام عددی یا هرآنچه در قرارداد به تشخیص مزایده گذار «مسدودی سپرده تا ترخیص کامل سپس تسویه حساب» درج شود تا ترخیص کامل قابل استرداد یا محاسبه در واریزی و صدورتسویه نخواهد بود.
۷-متقاضی به محض برنده شدن مکلف است ۱۰% قیمت فروش را به عنوان سپرده بصورت نقد از طریق کارت بانکی شتاب، چک پول یا وجه نقد به فروشنده بپردازد.
۸-خریدار مکلف است علاوه بر قیمت خرید ۲% بابت هزینه های جانبی مزایده و ۹% بابت مالیات بر ارزش افزوده ( جمعاٌ ۱۱ درصد ) به فروشنده پرداخت کند.
۹-در صورت انصراف خریدار ، سپرده به نفع فروشنده ضبط خواهد شد.
۱۰-فروشنده در رد یا قبول پیشنهاد مختار است.
۱۱-اقلام یا کالاهایی که به صورت عددی یا کیلویی واگذار می شود ،با نظارت مسئولین دفاتر فروش هر استان و اعلام کتبی همراه با ارسال قبوض باسکول و مستندات مربوط قابل تسویه حساب است.
۱۲- کلیه هزینه های پس از فروش به عهده خریدار است. تبصره مهم: خریداران محترم توجه داشته باشند که مبلغ پیشنهادی می بایست به گونه ای اعلام شود تا چنانچه هزینه های جانبی و ارزش افزوده جمعاً ۱۱% و هزینه های مقرر یا احتمالی (حمل ونقل ،برشکاری ،بارگیری و…) به آن افزوده شود؛ ترخیص آن مقرون به صرفه باشد.
۱۳- مهلت واریز الباقی ثمن مورد معامله و ترخیص اقلام ۷ روز کاری از زمان عقد قرارداد است.در صورت عدم اقدام به موقع توسط خریدار،موضوع انصراف تلقی و سپرده به نفع فروشنده ضبط خواهد شد.
تبصره ۱ :واریزکلیه وجود قرارداد باید یکجا وظرف ۷روز کاری انجام شود.تاکید می شودکه واریز مرحله ای یا چند نوبتی به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست.
تبصره ۲: زمان نهایی ترخیص اقلام حجیم یا اقلامی که قبل از ترخیص به استفاده از ابزار آلات خاص،برشکاری طولانی،تجزیه وجداسازی نیاز داشته باشد، با صلاحدید مجری مزایده و مذاکره خریدار مشخص و در قرارداد قید می شود.
۱۴-کلیه موارد مندرج در این اطلاعیه مجدداً قبل از شروع مزایده اعلام می شود ،لذا هیچ گونه عذر و بهانه ای پس از شروع مزایده و عقد قرارداد قابل استماع و پذیرش نیست.
۱۵-شرایط جامع و کامل موضوع مورد معامله در قرارداد درج شده و امضائ ذیل قرارداد به منزله پذیرش کلیه شرایط است.
طبق یک تعریف کلی بستن قراردادهای اداری به دو صورت انجام می پذیرد:
گروه اول: پیمانهای مبتنی بر رقابت مانند مزایده
گروه دوم: پیمانهای مبتنی بر توافق
۱-روش مناقصه
در مناقصات ،کمترین قیمت معیار و ملاک معامله خواهد بود، یعنی هرگاه سازمانهای عمومی، خرید کالا یا خدمت مورد نیاز خود را به رقابت و مسابقه بگذارند، اشخاص حقوقی یا حقیقی که کمترین قیمت یا مناسب ترین شرایط را پیشنهاد می کنند، برنده معامله خواهند بود.
۲-روش مزایده
مزایده در لغت به معنای «در معرض فروش گذاشتن چیزی، بهنحوی است که هر خریداری که قیمت بیشتر را پیشنهاد کرد، کالا به وی فروخته شود» و دراصطلاح حقوقی به معاملهای گفته میشود که طی آن، مالی منقول یا غیرمنقول (همانند زمین و خانه) و متعلق به فرد یا افرادی را از طریق اجرای احکام، مطابق با شرایط مقرر قانونی به فروش بگذارند. قبل از اجرای مزایده، مال از طریق کارشناس رسمی منتخب دادگستری، ارزیابی میشود و بهای تعیینشده توسط وی، به عنوان بهای پایهی فروش انتخاب میشود. به این ترتیب، پیشنهاد شخصی که بالاترین قیمت را بیان نماید، پذیرفته میشود و مال موردمزایده به آن شخص که دراصطلاح «برندهی مزایده» نام دارد، منتقل میگردد. بنابراین، مزایده به معنای فروختن به بالاترین قیمت است که درمقابل مناقصه قرار دارد.
به صورت خلاصه مزایده برعکس مناقصه و به معنای انجام معامله با بالاترین قیمت پیشنهادی است.
پیمانهای مبتنی بر توافق
روش توافق مستقیم:
این روش شبیه قراردادهای خصوصی است و طرفین قرارداد، آزادی عمل بیشتری دارند، البته این مورد محدود و منحصر در معاملات ساده و کم اهمیت است.
روش جلب نظر کارشناس:
بر اساس قانون محاسبات، خرید یا اجاره اموال غیرمنقول با تشخیص بالاترین مقام اجرایی و کسب نظر کارشناس رسمی یا معتمد انجام میگیرد.
این که کدام روش انجام شود، در نظام حقوقی ایران هر دو روش پذیرفته شده است. اما اصل بر اجباری بودن روش مسابقه ای و رقابتی در پیمان های دولتی است.
همانطور که گفته شد یکی از روش های انعقاد پیمان های اداری مبتنی بر رقابت مزایده است. طبق تعریف، مزایده به معنای در معرض فروش گذاشتن چیزی است، به نحوی که هر خریداری که قیمت بیشتری را پیشنهاد کرد، کالا به وی فروخته شود.
مزایده در مقابل مناقصه قرار دارد، اگر مزایده یعنی فروختن به بالاترین قیمت تعریف می شود، در مناقصه، کمترین قیمت ارائه شده ملاک عمل است. هرگاه شرکتی یا کارفرمایی برای انجام پروژهای خاص مناقصه برگزار کند، هرکدام از داوطلبان و شرکتکنندگانِ در مناقصه که قیمت کمتری را برای انجام پروژه پیشنهاد دهد، برنده و عهده دار انجام پروژه میشود.
در هر مزایده باید سه عنصر مزایده گذار، کالا و پیشنهاد دهندگان وجود داشته باشد و مزایده زمانی شکل می گیرد که تقاضا برای کالا یا کالاها بیشتر از مقدار موجود است و پیشنهاد دهندگان برای بدست آوردن کالا با یکدیگر رقابت می کنند.
قبل از مزایده، کالا از طریق کارشناس رسمی منتخب دادگستری، ارزیابی شده و بهایی که وی برای کالا تعیین می کند، به عنوان بهای پایه فروش انتخاب می شود. با انجام مزایده، هر خریداری که بیشترین قیمت را پیشنهاد دهد، کالا به وی پیشنهاد می شود.
اصطلاحات رایج در مزایده
مزایده به معنای فروختن به بالاترین قیمت است که درمقابل مناقصه قرار دارد. در توضیح مزایده موادی وجود دارد که به صورت جداگانه به تعریف آن ها اشاره می شود:
فروشنده: در مزایده فروشنده به شخصی اطلاق می شود که کالای خود را جهت فروش به صورت فوری یا مزایده معرفی نموده و به خریداران عرضه می نماید.
خریدار: شخصی اعم از حقیقی یا حقوقی که در مزایده بالاترین قیمت را جهت خرید کالا پیشنهاد داده و یا اعلام می کند که تمایل دارد کالای عرضه شده جهت فروش فوری را خریداری کند.
قیمت پایه: حداقل قیمتی است که فروشنده حاضر است کالای خود را به آن قیمت بفروشد و در ابتدای مزایده اعلام می کند. این قیمت معمولا توسط کارشناس رسمی تعیین می شود.
قیمت پیشنهادی: قیمتی است که خریدار به عنوان حداکثر قیمتی که حاضر است برای کالا بپردازد اعلام می کند. اما در صورت برنده شدن مزایده کالا به قیمتی پایین تر از آن فروخته خواهد شد.
فروش کالا: در واقع به معنای توافق فروشنده و خریدار جهت معامله کالا به قیمت فروش فروش کالا گفته می شود.
قیمت فروش: فروش فوری همان قیمتی است که فروشنده از ابتدا به عنوان قیمت کالا اعلام نموده است، اما در مزایده برابر است با مبلغی معادل بالاترین قیمت قبل از مبلغ پیشنهادی برنده مزایده به اضافه مقدار پله افزایش.
شاخص های مزایده
شاخص هایی که برای مزایده در نظر گرفته می شود شامل پارامترهایی برای کالا، پیشنهاد، اقلام پیشنهادی و زمان مزایده می شود.
کالا می تواند دارای قیمت نامشخص (مخفی از عموم) باشدو یا دارای قیمت مشخص باشدیا دارای قیمت وابسته باشد.
پیشنهاد می تواند به گونه ای باشد که:
– همه پیشنهاد دهندگان از سایر پیشنهاداتی که ارائه می شود با خبر باشند که به آن اصطلاحا سرباز می گویند.
– پیشنهادات می تواند همچنین به صورت سربسته باشد، یعنی پیشنهاد دهنگان از سایر پیشنهادات بی خبر باشند.
پیشنهادات پیشنهاد کنندگان می تواند:
– دارای سیر صعودی باشد.
– دارای سیر نزولی باشد.
– با اولین پیشنهاد به پایان برسد.
اقلام پیشنهادی می تواند:
یکی باشد، چند قلم کالای مشابه، چند قلم کالای غیر مشابه یا سبدی از کالاهای مختلف باشد.
زمان مزایده میتواند :
– محدود باشد.
– نامحدود و پایان آن در اختیار مزایده گزار باشد.
– نامحدود و پایان آن با پیروزی یک پیشنهاد دهنده تعیین گردد.
اجباری یا اختیاری بودن روشها
در نظام حقوقی ایران، هر دو روش توافقی و مسابقهای پذیرفته شده است؛ ولی اصل بر اجباری بودن کاربرد روش مسابقهای است. یعنی قانونگذار تمایل دارد معاملات دولتی از طریق مزایده یا مناقصه انجام پذیرد.
برای انجام مزایده و مناقصه، قانونگذار، نصاب و حدی معین نموده است،
طبق قانون مناقصات ، معاملات کوچک، هر سال تعیین می گردد و معاملات متوسط، معاملاتی که مبلغ آن بیش از سقف مبلغ معاملات کوچک باشد و از ده برابر سقف آن تجاوز نکند؛ و معاملات بزرگ، معاملاتی است که مبلغ آن بیش از ده برابر سقف ارزش معاملات کوچک باشد.
محاسن مزایده و مناقصه
حسن روشهای مناقصه و مزایده، آن است که از طریق این رقابت میتوان به بهترین گزینهها دست یافت؛ همچنین رعایت اصل برابری افراد در اینگونه قراردادها رعایت می شود.
البته معایبی همچون سوق دادن شرکت کنندگان بهسوی کمیت و عدم توجه به کیفیت که معمولاً در مناقصات مشاهده میشود، در این روشها وجود دارد.
روش اجرای مزایده
برای اجرای مزایده، دعوت عمومی از طریق چسباندن آگهی در معابر عمومی همانند خیابانها و کوچهها، توسط کلانتری محل و درج در روزنامهی کثیرالانتشار به عمل میآید. علاوهبر آن طرفین مزایده یعنی محکومله و محکومعلیه (یعنی شخصی که حکم علیه او و همچنین شخصی که حکم به نفع او صادر شده است) توسط ابلاغیهای به جلسهی مزایده که در تاریخ و ساعت و محل مشخصی انجام میگیرد، دعوت میشوند. همچنین محکومله هم میتواند به عنوان خریدار در مزایده شرکت نماید.
چنانچه در دعوت اول مال به فروش نرسد، مزایده برای بار دوم تکرار یا درصورت تقاضای محکومله مال دیگری از محکومعلیه معرفی و توقیف میگردد. درصورتی که مال، مجددا و با تکرار مزایده به فروش نرسد یا محکومله به قبول مال با قیمت ارزیابیشده توسط کارشناس، راضی نشود، مال به محکومعلیه بازگردانده میشود تا با فروش آن، طلب محکومله را پرداخت نماید.
قوانین و کاربرد مزایده
مواد ۱۱۳ الی ۱۳۶ قانون اجرای احکام مدنی، به شرایط انجام مزایده اشاره دارند. همچنین با توجه به مادهی ۳۴ قانون ثبت، مزایده در معاملات شرطی و رهنی هم کاربرد دارد. درصورتی که بدهکار در ازای بدهی خود مالی را به رهن گذاشته باشد و ظرف مهلت مقرر نتواند بدهی خود را پرداخت کند، طلبکار میتواند اجرای مزایده را برای فروش ملک مورد رهن به میزان طلب خود تقاضا کند. آییننامهی اجرای مفاد اسناد رسمی چگونگی فروش و شرایط آن را مشخص کرده است.
نمونه هایی از کاربرد مزایده
یک نمونه می تواند مثال دعاوی خانوادگی باشد، هنگامی که زوجه برای دریافت مهریه با اجرای احکام دادگستری مال زوج را توقیف میکند. در این حالت، پس از صدور رأی قطعی و درخواست صدور اجراییه، مال مزبور با اجرای احکام مربوط از طریق مزایده به فروش میرسد و معادل مبلغ کارشناسی به زوجه پرداخت میشود.
از دیگر موارد کاربرد مزایده، ورشکستگی فرد یا شرکت است. در این صورت، پس از توقف تاجر از پرداخت دیون (بدهیها)، مدیر تصفیه برای رسیدگی به مطالبات طلبکاران و تهیهی فهرستی از صورت داراییهای ورشکسته اقدام میکند. پس از آن، جهت پرداخت طلب طلبکاران، فروش اموال تاجر متوقف (ورشکسته)، بهجز در موارد استثنایی که باید فورا به فروش برسند (همانند اموالی که ممکن است با گذر زمان از بین بروند)، از طریق مزایده و مطابق با شرایط اجرای قانون احکام مدنی است.
علاوهبر موضوعات حقوقی، مزایده در امور کیفری نیز کاربرد دارد. باتوجه به مادهی ۵۲۹ قانون آیین دادرسی کیفری و قانون نحوهی اجرای محکومیت مالی مصوب ۱۳۹۴، در موارد پرداخت حقوق شاکی یا جزای نقدی میتوان از مزایده استفاده کرد.
بنابراین با توجه به مطالب ذکرشده، بیشترین کاربرد مزایده، درخصوص مطالبهی طلب است که از طریق واحد اجرای احکام دادگستری انجام میشود. در هر موردی که مالی وثیقهی طلب طلبکار بوده یا از سوی وی توقیف شده باشد، فروش اموال از این طریق صورت میگیرد.
قوانین برگزاری مزایده:
قبل از هر چیزی باید اظهار داشت که همانند قوانین مناقصه، مزایده نیز دارای قوانین و شرایطی می باشد که برای یادگیری این قوانین، نیاز است با برخی از واژه ها آشنا شد.
بر اساس ماده ۱ قانون برگزاری مزایده، عبارات و اصطلاحات مربوط به مزایده به صورت زیر تعریف می شوند.
مزایده گزار: سازمان خصوصی سازی
مزایده گر: اشخاص حقیقی و حقوقی شرکت کننده.
قانون: قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی.
مورد معامله: سهام، سهم الشرکه، حق تقدم ناشی از سهام و سهم الشرکه، حقوق مالکانه و بنگاه و حق بهره برداری و مدیریت متعلق به دولت در شرکت های دولتی.
بنگاه: واحد اقتصادی (حقیقی یا حقوقی) که در تولید کالا یا خدمت فعالیت می کند.
کارگروه فنی: به کار گروهی گفته می شود که در مزایده های دو مرحله ای به منظور بررسی صلاحیت مزایده گران تشکیل شده و بر اساس “دستور العمل اجرایی روش انتخاب مشتریان استراتژیک و احراز و پایش اهلیت مدیریتی” و “آئین نامه اجرایی روش های واگذاری” به تعیین و تشخیص هیئت واگذاری می پردازند.
هیئت عامل: هیئت عامل سازمان خصوصی سازی.
هیئت واگذاری: هیئت موضوع ماده ۳۹ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی.
سازمان: سازمان خصوصی سازی.
دامنه شمول:
بر اساس ماده ۲ قانون برگزاری مزایده موارد مربوط به فروش ها شامل آیتم های زیر می باشد:
بخش نقدی
بخش اقساطی
برابر یا پلکانی بودن اقساط
حداکثر دوران پرداخت قسط
تعداد اقساط
فاصله زمانی اقساط از یکدیگر
مدت تنفس برای پرداخت اولین قسط (بدون احتساب سود فروش اقساطی)
اعضا و وظایف کمیسیون برگزاری:
طبق ماده ۳ قانون مزایده، کمیسیون مزایده شامل افراد زیر می باشد:
دو نفر عضو هیئت عامل سازمان، با حق رای
معاون واگذاری و امور سهام (نماینده رئیس کل سازمان و رئیس کمیسیون)، با حق رای
ذی حساب و مدیر کل امور مالی، با حق رای.
مدیر حراست، بدون حق رای.
مدیر کل دفتر بازاریابی و واگذاری بنگاه ها، بدون حق رای (به عنوان دبیر کمیسیون)
تبصره: کمیسیون با حضور اکثریت اعضا رسمیت دارد به صورتی که حداقل ۳ نفر عضو دارای حق رای حاضر باشند و تصمیمات کمسیون با رای اکثریت اعضا دارای حق رای معتبر خواهد بود.
وظایف کمیسیون:
طبق ماده ۴ قانون مزایده وظایف کمیسیون به شرح زیر می باشد:
تشکیل جلسات کمیسیون مزایده در موعد مقرر در فراخوان مزایده.
بررسی پیشنهادهای مزایده گران از نظر کامل بودن مدارک و امضای آنها و نیز خوانا بودن و غیر مشروط بودن پیشنهادهای قیمت (ارزیابی شکلی)
ارزیابی پیشنهادها و تعیین پیشنهادهای قابل قبول طبق شرایط و اسناد مزایده.
ارجاع بررسی فنی پیشنهادها به کارگروه فنی (در مزایده های دو مرحله ای)
تعیین برندگان اول و دوم مزایده، رجوع به پیشنهادات رتبه سوم و بعدی توسط کمیسیون مزایده در شرایطی که این پیشنهادات برابر یا بالا تر از قیمت پایه باشد نیز از اختیارات کمیسیون مزایده می باشد.
تنظیم صورت جلسات مزایده.
تصمیم گیری در خصوص تجدید یا لغو مزایده.
هیئت رسیدگی به شکایات:
با توجه به ماده ۵ قانون مزایده، رسیدگی، اظهار نظر و همچنین اتخاذ تصمیم در مورد شکایت ها و دعاوی بین مزایده گر و مزایده گزار در صلاحیت هیئت داوری و بر اساس موضوع ماده ۳۰ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی می باشد.
طبقه بندی انواع مزایده:
بر اساس ماده ۶ قانون مزایده، مزایده ها دارای دو نوع زیر می باشند:
مزایده ۱ مرحله ای: به مزایده ای گفته می شود که در آن نیازی به ارزیابی اهلیت مزایده گران یا پیشنهادها نمی باشد.
مزایده ۲ مرحله ای: به مزایده ای گفته می شود که در آن ارزیابی اهلیت مزایده گران و یا ارزیابی پیشنهاد ها برابر با شرایط تعیین شده توسط هیئت واگذاری، انجام می گیرد که در آن کارگروه فنی به منظور بررسی ارزیابی اهلیت مزایده گران یا ارزیابی پیشنهاد ها تشکیل می شود که پس از آن، نتایج ارزیابی را به کمیسیون مزایده گزارش می کند.
نحوه برگزاری مزایده :
تعیین نحوه واگذاری:
با توجه به ماده ۷ قانون مذکور، واگذاری بنگاه ها حسب مورد به صورت نقدی یا نقد و اقساط به پیشنهاد سازمان و تصویب هیئت واگذاری انجام خواهد شد.
قیمت گذاری:
بر اساس ماده ۸، قیمت پایه سهام، سهم الشرکه، حقوق و سایر اموال بنگاه های مشمول واگذاری در چارچوب “مصوبه شماره ۶۳/۲/۱۹۶۵۱۴/۲۱۰۶۷۸ مورخ ۱۳۸۷/۱۲/۲۰ شورای عالی اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی” موضوع “آئین نامه اجرایی شیوه های قیمت گذاری بنگاه ها و نحوه اعمال شیوه های مذکور در همین چارچوب” تعیین و با پیشنهاد سازمان به تصویب هیئت واگذاری می رسد.
آگهی عرضه:
طبق ماده ۱۰ قانون مذکور، درج موارد زیر در آگهی عرضه که در پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی منتشر می شود و اعلام خلاصه از آگهی مشتمل بر موارد زیر شامل موارد بند های (۱)، (۳)، (۴)، (۷)، (۹) و (۱۷) در دو روزنامه کثیر الانتشار و در صورت لزوم سایر رسانه های گروهی ضروری است:
نام بنگاهی که سهام آن واگذار می شود.
موضوع فعالیت بنگاهی که سهام آن واگذار می شود.
تعداد سهام قابل واگذاری و درصد آن نسبت به کل سهام شرکت.
روش واگذاری.
اعلام ترکیب سهامداران عمده.
تعیین محل دریافت فرم ها و اطلاعات مربوط.
اعلام قیمت پایه سهام قابل واگذاری.
اعلام آمادگی برای بازدید واحد مورد واگذاری توسط متقاضیان خرید.
اعلام میزان پیش دریافت نقدی، زمان بندی و شرایط اقساط.
تضمین های لازم برای وصول مطالبات در مواردی که واگذاری سهام با رعایت مفاد آئین نامه مربوط به صورت نقد و اقساط صورت می گیرد.
اعلام مشوق های مالی و غیر مالی برای خریداران و چگونگی اخذ تعهدات و اعطای تخفیفات به خریداران.
اعلام تعداد و شرایط واگذاری سهام ترجیحی به مدیران و کارکنان همان بنگاه و سایر مدیران متخصص و با تجربه.
اعلام اینکه نقل و انتقال سهام در چارچوب قرارداد بوده و شرکت در مزایده به معنی اطلاع کامل و رعایت و قبول شرایط مندرج در آن است.
اعلام مهلت و چونگی تسلیم پیشنهاد ها.
اعلام مبلغ سپرده شرکت در مزایده.
اعلام این که متقاضیان باید پیشنهاد خود را به صورت روشن و مشخص و در مهلت مقرر در پاکت لاک شده و مهر شده تسلیم نمایند.
اعلام تاریخ جلسه گشایش پاکت های واصل شده پیشنهادی (زمان برگزاری مزایده)
اعلام این که در جلسه مذکور حضور پیشنهاد دهندگان آزاد است.
اعلام اولویت بخش تعاون در شرایط یکسان.
اعلام اندازه بنگاه بر اساس ماده ۳، “دستور العمل نحوه اخذ تعهدات، درج شروط و اعطای تخفیفات به خریداران سهام کنترلی شرکت های دولتی.”
اعلام این که شرکت کنندگان در مزایده نباید جز اشخاص موضوع ماده ۴۴ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی باشند.
اعلام این که خریدار متعهد به رعایت ماده ۶ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن می باشد.
اعلام این که بر اساس ماده ۵ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی در واگذاری سهام بانک های دولتی سقف مجاز مالکیت سهام به طور مستقیم و غیر مستقیم برای هر شرکت سهامی عام یا تعاونی سهامی عام یا هر موسسه یا نهاد عمومی غیر دولتی نباید بیش از ۱۰ درصد و برای اشخاص حقیقی و سایر اشخاص حقوقی بیش از ۵ درصد باشد.
اعلام این که مزایده گران نباید جز اشخاص ممنوع المعامله اعلامی توسط سازمان ثبت اسناد و املاک باشند.
اعلام این که مزایده گران نباید دارای اقساط معوق به سازمان بابت خریداری سهام بلوکی سایر بنگاه ها باشند.
اعلام این که مزایده گران در واگذاری های بلوکی در صورت برنده شدن ملزم به رعایت دستور العمل حفاظت و مراقبت از اماکن مورد واگذاری مصوب شورای امنیت کشور می باشند.
اعلام این که چنانچه فعالیت بنگاه مورد مزایده متضمن امور حساس و امنیتی باشد مزایده گران در صورت برنده شدن ملزم به رعایت ضوابط اعلامی از سوی سازمان پدافند غیر عامل می باشند.
اعلام این که مزایده گران در صورت برنده شدن ملزم به رعایت مواد ۴۴، ۴۵ و ۴۶ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی می باشند. در غیر این صورت گزارش تخلفات به شورای رقابت داده خواهد شد.
اعلام سایر شرایط حسب تصویب هیئت واگذاری.
فاصله انتشار آگهی:
با توجه به ماده ۱۱ قانون، فاصله بین انتشار آگهی و برگزاری مزایده نباید کمتر از ۲۰ روز باشد.
تبصره: هیئت واگذاری مجاز است حسب شرایط نسبت به کاهش فاصله زمانی مذکور تصمیم گیری نماید.
سپرده شرکت در مزایده:
با توجه به ماده ۱۲ قانون مزایده، سپرده شرکت در مزایده به میزان ۳ درصد قیمت پایه محاسبه می شود.
ترتیب تهیه و تسلیم پیشنهاد ها:
بر اساس ماده ۱۳ قانون مزایده، شرکت کنندگان در مزایده پس از دریافت اسناد باید پیشنهاد های خود را به ترتیب زیر به مزایده گر تسلیم نمایند:
دریافت فرم شرکت در مزایده و سایر اطلاعات مالی و فنی بنگاه مورد واگذاری از مزایده گزار و تکمیل آن.
تسلیم پیشنهاد ها در مهلت مقرر در آگهی مزایده.
دریافت رسید تحویل پیشنهاد ها.
مزایده گران، مدارک مزایده و پیشنهاد های خود را باید در پاکت های جداگانه لاک و مهر شده شامل تضمین (رسید بانکی مربوط به پرداخت مبلغ سپرده) (پاکت الف)، پیشنهاد فنی، بازرگانی (پاکت ب)، پیشنهاد قیمت (پاکت ج)، و همه پاکت ها را در لفاف مناسب و لاک و مهر شده قرار دهند.
مهلت قبول پاکت ها حداکثر تا روز قبل از برگزاری مزایده می باشد.
ماده ۱۴- مزایده می تواند با مزایده گر واحد نیز برگزار شود.
ماده ۱۵- هیچ یک از مزایده گران نمی تواند بیش از یک پیشنهاد را برای یک موضوع عرضه شده تسلیم نماید.
تبصره: در صورتی که بیش از یک موضوع عرضه شود، مزایده گران می بایست برای هر موضوع، به صورت جداگانه پیشنهادات خود را با رعایت ماده ۱۳ این شیوه نامه در موعد مقرر به مزایده گزار تحویل نمایند.
ماده ۱۶- مزایده گزار موظف است در مهلت مقرر همه پیشنهاد های ارائه شده مزایده گران را پس از دریافت، ثبت و تا جلسه بازگشایی، از پاکت ها صیانت نماید.
ماده ۱۷- زمان تحویل، اصلاح، جایگزینی و یا پس گرفتن پیشنهاد به صورت قابل گواهی حداکثر تا پایان مهلت تسلیم پاکت ها می باشد.
گشایش پاکت ها:
طبق ماده ۱۸، پاکت های مزایده گران در زمان و مکان مقرر گشوده می شود. بر اساس ماده ۱۹، مراحل گشایش پاکت ها به شرح زیر است:
الف. در مزایده های یک مرحله ای:
تهیه و اعلام فهرست اسامی مزایده گران هر یک از بنگاه های عرضه شده موضوع جلسه مزایده به اعضای کمیسیون و حاضران در جلسه.
باز کردن پاکت تضمین (پاکت الف) و کنترل و تایید پرداخت آن توسط ذی حساب.
باز کردن پیشنهاد قیمت (پاکت ج) و کنترل از نظر کامل بودن مدارک و امضای آنها و کنار گذاشتن پیشنهاد های غیر قابل قبول.
تهیه و تنظیم و امضای صورت جلسه گشایش پیشنهاد ها توسط کمیسیون مزایده.
تحویل پاکت های قیمت و تضمین پیشنهاد های رد شده در مزایده برای استرداد به ذینفع.
ب. در مزایده های دو مرحله ای:
تهیه و اعلام فهرست اسامی مزایده گران هر یک از بنگاه های عرضه شده موضوع جلسه مزایده به اعضای کمیسیون و حاضران در جلسه.
باز کردن پاکت تضمین (پاکت الف) و کنترل و تایید پرداخت آن توسط ذی حساب.
باز کردن پاکت حاوی پیشنهاد فنی بازرگانی.
تحویل پاکت های فنی بازرگانی به کار گروه فنی.
باز کردن پیشنهاد قیمت (پاکت ج) و کنترل از نظر کامل بودن مدارک و امضای آنها و کنار گذاشتن پیشنهاد های غیر قابل قبول.
تهیه و تنظیم و امضای صورت جلسه گشایش پیشنهاد ها توسط کمیسیون مزایده.
تحویل پاکت های قیمت و تضمین پیشنهاد های رد شده در مزایده برای استرداد به ذینفع.
ماده ۲۰- در مزایده دو مرحله ای، زمان و مکان تشکیل جلسه گشایش پاکت های قیمت (پاکت ج) در جلسه گشایش (پاکت های الف و ب) اعلام خواهد شد.
ماده ۲۱- سازمان نسبت به پیشنهادات فاقد امضا، مبهم، مشروط، مخدوش و بدون سپرده و یا پیشنهاداتی که بعد از مهلت مقرر به واحد مربوط در سازمان تسلیم شده باشند تکلیفی نخواهد داشت.
بررسی تایید صلاحیت فنی و مالی مزایده گران (شرایط اختصاصی):
ماده ۲۲- در مزایده دو مرحله ای پس از تایید مزایده گران یا پیشنهادات واصله توسط کارگروه فنی، پاکت های قیمت مزایده گران واجد شرایط در جلسه مرحله دوم مزایده گشوده می شود.
تعیین برنده مزایده (شرایط عمومی):
بر اساس ماده ۲۳ قانون برگزاری مزایده، در کلیه مزایده ها اعم از یک مرحله ای و دو مرحله ای اعلام برنده مشروط به رعایت موارد زیر می باشد:
برنده مزایده ممنوع المعامله نباشد، بدین منظور در فاصله زمانی برگزاری مزایده تا اعلام برنده از طریق دفاتر اسناد رسمی و یا سازمان ثبت اسناد و املاک کشور استعلام صورت می پذیرد.
عدم ایفای تعهدات مزایده گر بابت معاملات قبلی با سازمان به حدی نباشد که بر اساس مصوبات هیئت عامل سازمان، از قرارداد جدید با سازمان منع شده باشد.
ماده ۲۴- مزایده گر، مشروط بر این که شروط این شیوه نامه را دارا باشد و بالا ترین پیشنهاد قیمت را نسبت به قیمت پایه تعیین شده ارائه نموده باشد به عنوان برنده مزایده اعلام خواهد شد.
ماده ۲۵- مهلت واریز ثمن در معاملات نقدی و مهلت واریز حصه نقدی در معاملات اقساطی مدت ۲۰ روز کاری از تاریخ اعلام برنده توسط سازمان خصوصی سازی است، مگر این که تصمیم خاصی بر اساس شرایط برگزاری مزایده توسط سازمان فوق پیش بینی شده باشدپرداخت ثمن و تمدید مهلت واریز حصه نقدی:
طبق ماده ۲۶ قانون مزایده، برنده مزایده مکلف است در مهلت مقرر در آگهی عرضه نسبت به پرداخت ثمن یا حصه نقدی معامله اقدام نماید.
تبصره- در صورتی که پرداخت تمام یا قسمتی از بخش نقدی معامله توسط خریدار یا خریداران، بنا به دلایل موجه مورد تایید سازمان بعد از مهلت تعیین شده حسب مورد به موجب مقررات بورس و یا قانون برگزاری مناقصات و آیین نامه معاملات دولتی صورت پذیرد، سود فروش اقساطی برای مدت مازاد فوق محاسبه و از خریدار دریافت می شود مگر آنکه هیئت واگذاری با عدم احتساب سود فروش اقساطی یاد شده موافقت نماید.
تبصره ۲- در صورتی که برنده مزایده در زمره خریداران بخش خصوصی واقعی موضوع “شیوه نامه تشویق بخش های خصوصی و تعاونی به منظور جلب مشارکت در واگذاری ها” باشد، نرخ سود فروش اقساطی همان نرخ سود فروش اقساطی قابل محاسبه برای بخش غیرنقدی معامله می باشد.
تضامین و اسناد پرداخت:
بر اساس ماده ۲۷ قانون مذکور، انواع ضمانت های معتبر قابل ارائه از سوی برنده مزایده در معاملات اقساطی به شرح ماده ۵ آیین نامه اجرایی “نظام اقساطی واگذاری و نحوه دریافت بهای حقوق قابل واگذاری” می باشد.
طبق ماده ۲۸، در مواردی که بر مبنای ماده ۲ آیین نامه اجرایی “نظام اقساطی واگذاری و نحوه دریافت بهای حقوق قابل واگذاری”، واگذاری به صورت نقد و اقساط صورت می پذیرد، برنده مزایده موظف است علاوه بر ارائه تضامین موضوع بند فوق، نسبت به توثیق و ترهین مورد معامله به نحو مقتضی و ارائه وکالت نامه رسمی بلاعزل به مدت ۳۰ سال (مبنی بر اعطای اختیار تملیک یا انتقال مورد معامله در صورت استنکاف از ایفای تعهدات قراردادی) و همچنین ارائه اسناد پرداخت به تعداد و سر رسید اقساط معامله اقدام نماید.
شرایط لغو یا تجدید مزایده:
طبق ماده ۲۹ قانون برگزاری مزایده، شرایط لغو یا تجدید مزایده به شرح زیر می باشد:
تصمیم سازمان.
تصمیم کمیسیون مزایده.
رای و دستور هیئت داوری یا مراجع قضایی ذیصلاح.
قانون برگزاری مزایده دارای چه شاخصه هایی می باشد؟
بر اساس ماده ۱ قانون مزایده، برگزاری آن دارای این مشخصه ها می باشد: مزایده گذار: سازمان خصوصی سازی، مزایده گر: اشخاص حقیقی و حقوقی شرکت کننده در مزایده، قانون: بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی و سیاست های کلی آن، مورد معامله: سهام، سهم الشرکه، حق تقدم ناشی از سهام و سهم الشرکه، حقوق مالکانه و بنگاه و حق بهره برداری و مدیریت متعلق به دولت در شرکت های دولتی، بنگاه: واحد اقتصادی (حقیقی و یا حقوقی) که دارای تولید کالا و یا خدمت می باشند، کارگروه فنی: کار گروهی گفته می باشد که در مزایده های دو مرحله ای به منظور بررسی صلاحیت مزایده گران تشکیل شده است، هیئت عامل: هیات عامل سازمان خصوصی سازی، هیات واگذاری: هیات موضوع ماده ۳۹ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، سازمان: سازمان خصوصی سازی
چه آیتم هایی مشمول برگزاری مزایده می باشد؟
بر اساس ماده ۲ قانون برگزاری مزایده، موارد برگزاری مزایده به این شرح می باشد: بخش نقدی، بخش اقساطی، برابر یا پلکانی بودن اقساط، حداکثر دوران پرداخت قسط، تعداد اقساط، فاصله زمانی اقساط از یکدیگر، مدت تنفس برای پرداخت اولین قسط (بدون احتساب سود فروش اقساطی)
اعضای کمیسیون برگزاری مزایده چه کسانی هستند؟
بر اساس ماده ۳ قانون مزایده، اعضای کمیسیون مزایده به این شرح می باشند: دو نفر که عضو هیات عامل سازمان می باشند و دارای حق رای هستند، معاون واگذاری و امور سهام که نماینده رئیس کل سازمان و رئیس کمیسیون می باشند و دارای حق رای هستند.، ذی حساب و مدیر کل امور مالی که دارای حق رای می باشند. مدیر حراست و بدون داشتن حق رای و مدیر کل دفتر بازاریابی و واگذاری بنگاه ها با عنوان دبیر کمیسیون و دارای حق رای نمی باشندوظایف اعضای کمیسیون چیست؟
بر اساس ماده ۴ قانون مزایده وظایف اعضای کمیسیون به این شرح می باشد: تشکیل جلسات مزایده در موعد مقرر فراخوان، بررسی پیشنهادها از نظر کامل بودن مدارک و امضاء، بررسی پیشنهادها و مشخص کردن پیشنهادهای قابل قبولبر اساس اسناد، ارجاع پیشنهادهای بررسی شده به کارگروه فنی در مزایده های دو مرحله های، مشخص کردن برندگان اول و دوم و ارجاع به پیشنهاد رتبه سوم و کمیسیون بعدی، تنظیم صورت جلسه مزایده و بررسی در مورد تجدید و یا لغو مزایده
هیات رسیدگی به شکایات جلسات مزایده چه مرجعی می باشد؟
بر اساس ماده ۵ قانون مزایده، رسیدگی به شکایات، اظهار نظرها، تصمیم در مورد شکایات و دعاوی بین مزایده گران، بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی می باشد.چند نوع مزایده وجود دارد؟
بر اساس ماده ۶ قانون مزایده، دو نوع مزایده وجود دارد و به شرح ذیل می باشد: نوع اول: در این مزایده نیازی به ارزیابی اهلیت مزایده گر و یا پیشنهاد آن ها نمی باشد. نوع دوم: در این مزایده ارزیابی و پیشنهاد اهلیت مزایده گران با شرایط مشخص شده هیت واگذاری برابر می باشد و در آن کرگروه فنی تشکیل می شود و نتایج ارزیابی را به کمیسیون گزارش می دهند.
چه مواردی در آگهی عرضه آورده می شود؟
نام بنگاه واگذار کننده سهام، موضوع فعالیت بنگاه، تعداد سهام قابل واگذاری، روش واگذاری، اعلام ترکیب سهام، مشخص کردن محل دریافت فرم ها و اطلاعات آن، اعلام قیمت پایه، اعلام بازدید واحد مورد واگذاری، اعلام شرایط اقساطی، تضمینات لازم برای وصول مطالبات، اعلام تخفیفات به خریداران، اعلام تعداد و شرایط واگذاری، اعلام شرایط نقل و انتقال، اعلام مهلت تسلیم پیشنهادات، اعلام مبلغ سپرده در مزایده، پیشنهاد متقاضی در پاکت مهر شده، اعلام تاریخ جلسه گشایش پاکت، آیا حضور مزایده گران در جلسه آزاد می باشد، اعلام اولویت بخش تعاونی در شرایط یکسان، درج شروط به خریداران سهام کنترلی شرکت های دولتی، شرکت کنندگان باید بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی باشد، خریدار متعهد به رعایت ماده ۶ اصل ۴۴ ئقانون اساسی می باشد. اعلام سقف مجاز مالکیت سهام در واگذاری سهام بانک ها، مزایده گر از افراد ممنوع المعامله نباشد، مزایده نباید دارای اقساط معوقه به بانک باشد، مزایده گر ملزم به حفظ حفاظت از اماکن مورد واگذاری می باشد مزایده گر ملزم به رعایت ضوابط اعلامی می باشد، مزایده گر در صورت برنده شدن ملزم به دعایت مواد ۴۴، ۴۵ و ۴۶ قانون سیاست های اصل ۴۴ می باشد و اعلام دیگر شرایط بر حسب تصویب هیات واگذاری می باشد.
میزان سپرده شرکت در مزایده چه میزان می باشد؟
بر اساس ماده ۱۲ قانون مزایده، این سپرده ۳% قیمت پایه محاسبه می شود.
شرکت کننده گان به چه صورت پیشنهاد خود را اعلام می کنند؟
دریافت فرم شرکت در مزایده و تکمیل آن، ارائه پیشنهادات در مهلت مقرر ذکر شده در آگهی مزایده، دریافت رسید تحویل پیشنهادات، مزایده گران باید مدارک مزایده و پیشنهادات خود را در پاکت جداگانه لاک و مهر شده قرار دهند و مهلت ارائه پاکت ها، یک روز قبل از برگزاری می باشد.
شرایط لغو و یا تجدید مزایده به چه صورت می باشد؟
بر اساس ماده ۲۹ قانون مزایده، شرایط لغو به این شرح می باشد: تصمیم سازمان، تصمیم کمیسیون مزایده و در نهایت رای و دستور هیات داوران و یا مراجع ذی صلاح قضایی
دستورالعمل ماده ۵۳ آیین نامه مالی و معاملاتی موضوع مناقصه و مزایده
ماده۱: آگهی مناقصه (مزایده) حداقل دو نوبت در روزنامههای کثیرالانتشار کشور و در صورت لزوم یک تا ۳ نوبت در روزنامههای کثیرالانتشار محلی منتشر میگردد.
تبصره۱: مؤسسه درصورتی که لازم تشخیص دهد میتواند علاوه بر آگهی مناقصه (مزایده) با استفاده از سایر امکانات از قبیل نشر آگهی در محلهای مناسب یا پخش آگهی از طریق دیگر رسانههای ارتباط جمعی یا ارسال آگهی برای اشخاص ذیربط (فروشندگان و خریداران کالا یا خدمات) از متقاضیان دعوت به عمل آورد.
تبصره۲: در مواردی که مطابق مقررات عمومی کشور موضوع معامله ایجاب نماید که آگهی مناقصه (مزایده) در سطح بینالمللی بعمل آید یک نسخه از آگهی از طریق وزارت امور خارجه به سفارتخانههای کشورهای ذیربط در تهران یا سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور فرستاده میشود.
تبصره ۳: انتخاب روزنامه به عهده رئیس مؤسسه است.
ماده ۲: در آگهی مناقصه (مزایده) نکات زیر باید رعایت شود :
- مدت و نحوه تحویل کالا یا خدمات و ترتیب عمل و میزان خسارت در مواردی که طرف معامله در تحویل کالا یا انجام کار کلاً یا بعضاً تاخیر نماید.
- تصریح بر اینکه بهای پیشنهادی باید به مبلغ مشخص یا بر اساس درصد کسر یا اضافه نسبت به واحد بهای اعلام شده تعیین و در پاکت لاک و مهر شده تسلیم گردد.
- مدت قبول پیشهادات کتبی که حداقل ده روز پس از انتشار آخرین آگهی در روزنامه کثیرالانتشار خواهد بود.
- محل و نحوه تسلیم پیشنهاد.
- میزان و نوع سپرده شرکت در مناقصه (مزایده) و چگونگی واریز یا تحویل آن به مؤسسه
- میزان تضمین حسن انجام کار یا معامله و نحوه دریافت و استرداد آن.
- حداکثر مدتی که برای بررسی پیشنهادها و تشخیص واجد یا واجدین شرایط برنده مناقصه (مزایده) لازم است، روز و ساعت و محل قرائت پیشنهادهای رسیده و مجازبودن حضور پیشنهاد دهندگان یا نمایندگان رسمی اعضاء درکمیسیون مناقصه (مزایده).
- میزان پیشپرداخت و ترتیب واریز در صورتی که پرداخت آن به تشخیص مؤسسه به برنده مناقصه (مزایده) لازم باشد.
- محل توزیع یا فروش نقشهها و برگ شرایط و مشخصات موضوع مناقصه (مزایده) در صورت لزوم.
- محل توزیع نمونه قرارداد و ضمانتنامه در صورت لزوم (که در آنصورت میبایست فرم مربوط توسط متقاضی یا نمایندگان رسمی او دریافت و با قید اینکه مورد قبول است امضاء و ضمیمه پیشنهاد شود.)
- تصریح این نکته که صرفاً شرکت در مناقصه (مزایده) و ارائه پیشنهاد ایجاد حق برای شرکتکننده و ایجاد تکلیف یا سلب اختیار برای دستگاه مناقصه گزار نمینماید.
ماده ۳: در صورتی که مؤسسه ذکر شرایط خاصی را علاوه بر مندرجات ماده «۲» لازم تشخیص دهد و با آییننامه مالی و معاملاتی مؤسسه مغایر نباشد میتواند در مناقصه مزایده) منظور نماید.
ماده ۴ : منظور نمودن هرگونه شرط یا شروط جدید در قرارداد علاوه بر مندرجات مناقصه (مزایده) که برای برنده مناقصه (مزایده) امتیاز یا محدودیت محسوب گردد ممنوع است.
ماده ۵: در صورتی که شرایط مناقصه (مزایده) که میبایست مطابق با مواد ۲ و ۳ و بندهای آن در آگهی ذکر شود مفصل بوده و مستلزم هزینه زیادی شود، میتوان نوع کار یا کالای مورد معامله، تعداد و محل تحویل، میزان پیش پرداخت و مدت و محل قبول پیشنهادها و میزان سپرده و یا ضمانتنامه شرکت در مناقصه (مزایده) در آگهی درج شود و تصریح گردد که اسناد مناقصه (مزایده) در محل موجود است و پیشنهاد دهندگان باید یک نسخه از آنرا دریافت و با قید مورد قبول امضاء و ضمیمه پیشنهاد، تسلیم نمایند.
ماده ۶: مؤسسه مکلف است درتاریخ مقرر و اعلام شده در آگهی، کمیسیون مناقصه (مزایده) را تشکیل و به شرح زیر اتخاذ تصمیم نماید.
الف) درصورتجلسه کمیسیون نفرات اول تا سوم برنده مناقصه (مزایده) با توجه به قیمتهای پیشنهادی، شرایط پیشنهادی متقاضیان و صلاحیتها و تواناییها مشخص و به اطلاع میرسد.
ب) دلیل رد پیشنهادهای مبهم یا ناقص صراحتاً ذکر شود و به اطلاع طرف ذینفع برسد.
ماده ۷: سپرده برنده اول شرکت در مناقصه (مزایده) که ظرف مدت یک هفته پس از اعلام نتیجه مناقصه (مزایده) حاضر به تنظیم قرارداد یا انجام معامله نباشد بنفع مؤسسه ضبط میشود.
تبصره : سپرده شرکت در مناقصه (مزایده) برندگان دوم و سوم مناقصه (مزایده) حداکثر ظرف مدت یک ماه باید به آنان مسترد شود مگر اینکه در این مدت برای انجام معامله یا تنظیم قرارداد پیشنهاد کتبی مؤسسه به ترتیب اولویت به نامبردگان ابلاغ گردد که در این صورت بشرط استنکاف برندگان از انجام معامله سپرده آنان نیز به نفع مؤسسه ضبط خواهد شد.
ماده ۸: مؤسسه مجاز است به شرط اعلام در شرایط مناقصه (مزایده) مقدار کار یا کالای مورد معامله را تا ۲۵% افزایش یا کاهش دهد.
ماده۹: مؤسسه در رد تمام یا هر یک از پیشنهادها مختار است.
تبصره: دلایل رد پیشنهاد میبایست در صورتجلسه موضوع ماده «۶» صراحتاً ذکر شود.
ماده ۱۰: مؤسسه مکلف است هرگونه عوارض و کسور قانونی را که بمبلغ معامله تعلق میگیرد، هنگام هرپرداخت از مبلغ ناخالص معامله کسر و به حسابهای مربوطه واریز و رسید آنرا تسلیم فروشنده یا طرف قرارداد نماید.
ماده۱۱: میزان سپرده شرکت در مناقصه (مزایده) به تشخیص رئیس مؤسسه یا مقام مجاز از طرف ایشان از ۵/۰% مبلغ معامله کمتر و از۲۰% آن بیشتر نخواهد بود و در هر حال این مبلغ نباید از پانصد هزار ریال کمتر باشد.
ماده۱۲: مؤسسه مکلف است هنگام عقد قرارداد حداقل ۵% و حداکثر۱۰% مبلغ قرارداد را بابت ضمانت حسن اجرای تعهدات از طرف قرارداد ضمانتنامه بانکی یا سفته یا سپرده نقدی که بحساب واریز شود دریافت نماید.
ماده ۱۳: مؤسسه مکلف است در مورد قراردادهای ساختمانی و حمل و نقل علاوه بر اخذ تضمین ماده «۱۲» در هر پرداخت، معادل۱۰% اقلام پرداختی را بابت سپرده حسن انجام کار نزد خود نگهداری نماید.
ماده ۱۴: سپرده موضوع ماده سیزده در مورد قراردادهای حمل و نقل کلاً و در مورد قراردادهای ساختمانی۵۰% آن پس از تحویل قطعی کار یا خدمت انجام شده و صورتمجلس تحویل قطعی به ذینفع مسترد میگردد. تعیین زمان استرداد الباقی سپرده قراردادهای ساختمانی با نظر رئیس مؤسسه یا مقام مجاز از طرف ایشان میباشد. این زمان نبایستی بیشتر از پایان زمان ضمانتنامه قرارداد باشد.
تبصره : آن قسمت از سپرده موضوع ماده «۱۳» که در اثر عدم اجرای حسن انجامکار به تصویب هیأتی مرکب از نماینده تامالاختیار مؤسسه، و نماینده تامالاختیار طرف قرارداد و مشاور ضبط میگردد درآمد مؤسسه خواهد بود.
ماده ۱۵: جلسات کمیسیون مناقصه (مزایده) بنابر دعوت رئیس مؤسسه و با حضور کلیه اعضاء تشکیل میگردد و مصوبات کمیسیون با اکثریتآرا قابل اجرا میباشد. ترکیب اعضاء این کمیسیون، اعضاء هیأت موضوع ماده۵۰ آییننامه مالی و معاملاتی جهاد دانشگاهی میباشند.
تبصره : حضور بدون حقرای کارشناس ذیربط در مواردی که معامله مربوط به امور فنی باشد با تشخیص رئیس مؤسسه یا کمیسیون مجاز است.
ماده ۱۶: در صورتی که در مؤعد مقرر پیشنهادی نرسیده باشد مؤسسه میتواند مناقصه (مزایده) را تجدید یا موضوع را برای اخذ تصمیم به هیأت موضوع ماده «۵۰» آییننامه مالی و معاملاتی ارجاع نماید.
ماده ۱۷: مؤسسه در مواردی که لازم بداند میتواند یک روز قبل از افتتاح پیشنهادهای رسیده شاخص قیمتهای مربوط به موضوع مناقصه (مزایده) را بطریق مقتضی و مطمئن بطور محرمانه تهیه و در پاکت لاک و مهرشده در اختیار کمیسیون مناقصه (مزایده) قرار دهد.
ماده ۱۸: مأموران و مسئولان مؤسسه موظفند برای ابلاغ نتیجه مناقصه (مزایده) به برنده به نحوی اقدام نمایند که بعلت انقضای مدت خسارتی متوجه مؤسسه نگردد.
ماده ۱۹: در مواردی که انجام کار یا تحویل کالای مورد مناقصه (مزایده) ظرف حداکثر ده روز کاری پس از ابلاغ نظر کمیسیون به برنده میسر نباشد عقد قرارداد الزامی است.
ماده ۲۰: قرارداد بایستی حاوی نکات زیر باشد.
- نام متعاملین با نشانی و کد اقتصادی
- نوع و مقدار مورد معامله با مشخصات کامل
- مدت انجام تعهد و شرایط تحویل مورد معامله
- ترتیب عمل و میزان خسارت در مواردی که برنده مناقصه (مزایده) در انجام تعهدات کلاً یا جزاً تاخیر نماید
- الزام به تحویل کالا طبق نمونه ممهور در صورتی که تهیه نمونه لازم باشد و چگونگی کنترل کیفیت و تأیید کالا
- اقرار برنده مناقصه (مزایده) به اینکه از مشخصات کار یا کالای معامله و مقتضیات محل تحویل اطلاع کامل دارد
- اختیار مناقصه و مزایدهگذار به افزایش یا کاهش مورد قرارداد تا ۲۵% مقدار مندرج در قرارداد در طول مدت قرارداد
- مبلغ قرارداد براساس تعداد واحد و برآوردهای واحد و نحوه پرداخت بر اساس کار انجام شده یا کالای تحویل شده
- مبلغ پیش پرداخت و ترتیب واریز آن
- میزان و مبلغ تضمین حسن انجام معامله و نحوه وصول و استرداد و یا ضبط آن
- مدت فاصله زمانی بین تحویل موقت و قطعی
- اقرار به عدم شمول ممنوعیت قانون منع مداخله وزراء ـ نمایندگان و کارکنان دولت در معاملات دولتی
- سایر شرایط که مورد توافق طرفین قرار میگیرد مشروط بر اینکه امتیازی علاوه بر آنچه در شرایط مناقصه (مزایده) ذکر شده برای فروشنده کالا یا خدمات منظور نگردد.
- سایر شرایطی که در مناقصه (مزایده) ذکر شده است.
www.irantender.net
۰۲۱۷۷۵۸۲۹۲۴
۰۹۱۹۸۱۰۱۵۷۲